Česká gastronomie prošla v posledních letech poslední proměnou. Z tradic těžících hospod a těžké stravy se stala moderní, inovativní a vyhledávaná kuchyně, která láká gurmány z celého světa.
Změna paradigmatu
Někdy bývalo Česko spojováno spíše s těžkopádnou kuchyní, založenou na bramborách, masu a smetaně. Dnes se však otevírají nové cesty. Mladí kuchaři a kuchařky přinášejí do českých kuchyní nové postupy, kombinace chutí a inspirace z celého světa.
Lokální suroviny, globální inspirace
Moderní čeští šéfkuchaři staví na kvalitních, často lokálních surovinách. Kreativně se kombinují s vlivy z jiných kuchyní, čímž vznikají jídla, která oslovují nejen chuťové poháry, ale i oči.
Pouliční jídlo revoluce
Oblíbenost pouličního jídla v České republice prudce stoupá. Ulice měst ožívají vůněmi exotických koření a lahodných omáček. Food trucky nabízejí od tradičních pokrmů až po netradiční experimenty, a tak přinášejí pestrou paletu chutí.
Kulturní mix na talíři
Multikulturní společnost diela i gastronomickou scénu. V českých městech můžete ochutnat pokrmy z nejrůznějších koutů světa. Od thajského kari po mexické taco - vše je na dosah ruky.
Restaurace s Michelin hvězdami
Česká republika se může pochlubit několika restauracemi, které získaly prestižní ocenění Michelin hvězd. To dokazuje, že moderní kuchyně zde má co jiného i těm nejnáročnějším gurmánům.
Budoucnost chutí
Moderní gastronomie v České republice má jasnou budoucnost. Kuchaři a kuchařky stále hledají nové cesty k tomu, jak spojit tradici s inovací. Očekáváme tak další vlnu překvapujících chutí a kulinářských zážitků, které nás budou potěšit v mnoha dalších letech.