Nejnovější trendy v gastronomii
Nový rok sebou přináší nové výzvy a v gastronomii to platí především. Nelze předvídat jaký ten nadcházející rok bude, proto je dobré se připravit a poznat nové trendy v gastronomii.
Kulinářské novinky – ekologické, zdravé a lokální
Nový rok je pro mnoho lidí časem předsevzetí a péče o své zdraví a postavu, a tak můžeme v lednu zaznamenat větší zájem o dietní stravování a zdravé jídlo. V příštím roce bude tento trend trvat déle, protože stále více lidí vyhledává bio pokrmy z nezpracovaných surovin. Oblíbená jsou sezónní menu, produkty od místních dodavatelů jako jsou sýry, maso a zelenina před dokonalým salátem a dovezenými rajčaty téměř bez chuti.
Vyplatí se také zajímat o sektor veganských ekvivalentů a zavést do jídelníčku kulinářské novinky bez živočišných produktů - zákazníci stále častěji upouštějí od konzumace masa. Nezapomínejte na lidi s potravinovou intolerancí. Rostoucí povědomí o nutnosti vyloučit některé suroviny z každodenní stravy způsobuje, že se mnoho lidí ptá na bezlaktózová či bezlepková jídla či veganskou majonézu.
Vsaďte na úsporné vaření
Lidé si v současné době bohužel utahují opasky! Současná ekonomická situace nejen u nás, ale i ve světě si vynutila další úspory. Bohužel to má dopad na gastronomii, protože mnoho lidí se rozhoduje pro přípravu vlastních jídel. Co mohou v takové situaci dělat restauratéři? Navrhujte kulinářské novinky v souladu s aktuálními potřebami. Neznamená to však, že musíte okamžitě snižovat náklady a nahrazovat vynikající menu levnějšími domácími pokrmy. K trendům v gastronomii patří také pojmout návštěvu restaurace jako událost, při které jsou zákazníci ochotni utratit více, ale požadují kvalitu a vhodné prostředí. Nabídka setů pro společenská setkání, menu pro rodinné večeře a oslavy s přáteli – to podporuje party ve větších skupinách.